Vanliga motiv i konsten

a4540144f8de7bb0459b9beabc7a5c6fKonst idag handlar mycket om att uttrycka sina känslor, att utforska olika material och tekniker och tänka nytt. Därför kan det tyckas något underligt att det mycket är samma sorters motiv som återkommer i konsten som stilleben och nakna kvinnor.

Det kommer förstås från en lång tradition av både konstnärlig utformning och pedagogik. Hur utbildningar är konstruerade är något som förändras mycket långsamt, och i stort sett används liknande metoder för utbildning idag som för hundra år sedan och därmed också liknande motiv. Att inte börja med postmodernistisk konst känns rimligt, då det kan vara bra att ha vissa tekniska grundkunskaper och att känna till de gamla lärorna. Men samtidigt, om konsten skall utvecklas är det lite underligt att följa samma gång.

Porträtt har alltid varit ett populärt motiv. Det handlar väl delvis om att det är ett vanligt jobb, att måla ett porträtt av någon, inte minst innan fotografiernas tid. Eftersom det är ett vanligt beställningsjobb är det också logiskt att öva med porträttmotiv, för att till exempel testa nya tekniker. Ett vanligt motiv bland porträtten är självporträttet, som är en mycket ekonomisk och praktisk lösning på motivproblemet. En spegel kan vara till hjälp, men många självporträtt handlar också om att måla sig själv som man ser sig själv snarare än att avbilda sig själv – och då är det kanske bättre att bara måla utifrån minnet.

Landskapsmåleri är en ofantligt populär genre när det gäller konst och det finns många konstnärer som älskar att arbeta just i natursköna miljöer, och lika många köpare som finner glädje och skönhet i målningar med landskapsmotiv. Att måla landskap innebär harmoniska skiftningar i färger och former och är tilltalande på ett speciellt sätt.

Ett annat mycket vanligt motiv är nakna människor. I en undersökning av museer på 80-talet fann Guerilla Girls att 5 % av konstnärerna var kvinnor, men 85 % av nakenmodellerna var kvinnor, så det är mest nakna kvinnor som avmålats genom historien.