Klassiska konstverk

venus-1Vad som är konst och vad som är bra konst diskuteras och omvärderas ständigt både inom konstsfären och bland allmänheten. Det finns dock ett antal konstverk som de flesta, oavsett om de är professionella yrkesmänniskor eller vanliga lekmän, anser vara klassiska. Det finns många klassiska konstverk inom olika genrer. Några exempel på kända klassiska konstverk nämns nedan.

Mona Lisa – Leonardo Da Vinci

Världens kanske mest kända målning är konstnären Leonardo Da Vincis porträtt av en adelsdam. Konstverket målades ca 1503-1506. Det var inte konstnären själv som döpte verket, som har olika namn på olika språk. Mona Lisa kallas “La Joconde” på franska och det är även i Paris på museet Louvren som målningen finns idag.

Venus från Milo

På samma museum, Louvren, finns också en av världens mest kända skulpturer: Venus från Milo. Den antika grekiska statyn föreställer gudinnan Afrodite och hittades på den grekiska ön melos (Milo på italienska) på 1820-talet. Konstnären tros vara Alexandros från Antiochia och statyn antas vara gjord ca 130 år före Kristus.

Skriet – Edvard Munch

Den norske expressionistiske konstnären Edvard Munch gjorde fyra olika versioner av målningen “Skriet” mellan år 1893 och 1910. Motivet är en människa som går på en väg eller bro med ett räcke vid en stormig sjö eller i ett rörigt landskap samt en brinnande himmel i bakgrunden. Den skalliga personen har ett ångestfyllt uttryck i ansiktet med en skrikande mun och håller händerna för öronen. Målningen är mycket uttrycksfull och har återgetts i många versioner.

Monets trädgård

Den franske målaren Claude Monet räknas till impressionisterna och var verksam vid sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet. Han målade många olika konstverk men bland de mest kända finns målningar av hans egen trädgård med vackra broar, dammar och näckrosor i fantastiska färger och med stor detaljrikedom. “Bro över näckrosdamm” från år 1899 är ett av de mest kända motiven. Denna målning hänger i New York på MOMA, Metropolitan Museum of Art.